Mănăstirea Zamca

Mănăstirea Zamca

Edificiu religios, Mănăstirea Zamca, construcție care datează din anul 1606 și ridicată la venirea armenilor refugiați în Moldova. Este un complex medieval fortificat cu rol de mănăstire armeană, o lungă perioadă de timp fiind și sediul episcopiei armene.

Fiind ridicată pe un platou din partea de vest a orașului Suceava, aceasta ocupă o poziție strategică. Legenda construirii mănăstirii afirmă că numele inițial al mănăstirii a fost Sfântul Oxent (Auxentie). Mănăstirea a fost denumită de localnici prin termenul polon Zamek  (fortificație, loc întărit).

Arhitectura exterioară este de mare simplitate, iar ansamblul arhitectural este format din trei clădiri: biserica principală „Sf. Auxentie”, turnul-clopotniță de pe latura de est cu o înălțime de 26 metri și o clădire cu paraclis la etaj pe latura de vest, unde se află intrarea în incinta mănăstirii. Mănăstirea a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava în anul 2004 și cuprinde șapte obiective turistice:

  • Biserica „Sf. Auxentie” – datând din anul 1551;
  • Paraclisul „Sf. Grigore” – aflat în turnul clopotniță, datând din anul 1606 Paraclisul „Sf. Maria” – datând din secolul al XVII-lea;
  • Chiliile – datând din secolul al XIX-lea;
  • Zidul de incintă – datând din secolul al XVII-lea;
  • Turnul-clopotniță – datând din anul 1606;
  • Fortificația de pământ – datând din anul 1691.

Sursă foto: wikipedia.org

turistico

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *