Ruinele Curții Domnești Cotnari

ruinele curtii domnesti Monumente istorice

Ruinele Curții Domnești Cotnari

Curtea Domnească Cotnari este o cetate traco-getică, construită în secolul IV, înainte de Hristos. Edificiu deosebit, cu elemente de fortificații din piatră, cetatea este considerată monument de categorie A (de interes național). Aceasta este localizată în satul Cotnari, județul Iași.

Cetatea propriu-zisă ocupă jumătatea nord-vestică a platoului Cătălina, fiind înconjurată de un val de pământ, mai mult sau mai puţin pronunţat, în funcţie de pantele laturilor. În faţa cetăţii, în partea sud-estică a platoului, pe latura cea mai uşor accesibilă, se găsesc alte trei elemente de fortificaţie, reprezentate de trei valuri de pământ, unul avanpost şi două de flancare.

În secolele II și I se presupune că cetatea ar fi fost locuită de populația geto-dacică, aceștia ne mai utilizând vechile fortificații și lăsând-o în paragină. De aici se consideră că ar proveni statuieta lui Apollo, descoperită în anul 1834 sau 1835 în fosta vie a lui Statakin.

Rezervația arheologică de la Cotnari s-a înființat în anul 1992 și se subordonează Muzeului de Istorie a Moldovei.  Aceasta poate fi vizitată, acum găsindu-se doar ruinele cetații, care nu au rezistat trecerii timpului.

Sursă foto: Turistico.ro

turistico

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *