Casa memorială Mihai Eminescu
Casa memorială Mihai Eminescu a avut o istorie tumultoasă, suferind mai multe modificări odată cu trecerea timpului. Aceasta a fost construită de către tatăl poetului, Gheorghe Eminovici, special pentru familia sa. La câțiva ani după, Raluca Eminovici a cumpărat o bisericuță de lemn, devenită un obiect de valoare pentru aceasta și în spatele căreia se află în acest moment, mormintele părinților poetului, precum și a fraților săi.
După moartea tatălui, casa nu a mai fost locuită, ajungând astfel să se ruineze. În anul 1924, casa a fost dărâmată, stârnind numeroase controverse din partea studenților. La 10 ani după acest eveniment, casa a fost reconstruită, fiind înființat și primul muzeu dedicat poetului. Fiindcă nu respectă planul original, aceasta a fost demolată și construită din nou după structura originalului, pe vechea fundație a familiei Eminovici.
În momentul actual, în interiorul casei memoriale se regăsesc elemente de decor originale, provenite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Pe lângă casa poetului, în curtea acestuia se găsește și casa Papadopol, fiind muzeul de etnografie al Centrului Național de Studii de la Ipotești.
În zonă se află Pădurea Baisa și lacul din împrejurime, fiind sursele de inspirație pentru multe dintre creațiile poetului.
Sursă foto:
Turistico.ro
www.turistderomania.ro
wikimedia.org