Palatul Culturii

Cetăţi şi palate

Palatul Culturii

Palatul Culturii din Iași este emblema orașului, construit în perioada 1906-1925 pe locul fostului Palat Domnesc. Monumentul istoric a fost inițial Palat Administrativ și de Justiție și a fost inaugurat de regele Ferdinand al României în 1926. Stilul artistic este reprezentat de neogotic la care au contribuit trei arhitecți: Ion D. Berindey care a fost ajutat la rândul său de alți doi arhitecți, Xenopol și Cerchez.

Palatul are un aspect deosebit îmbogățit de detalii heraldice în exterior și diferite ornamente. Inițial în proiectul de construcție erau menționate 365 de camere, dar monumentul prezintă doar 298 pe o suprafață de 36 000 m2. De-a lungul timpului Palatul a avut mai multe întrebuințări precum tribunal județean, rol de protecție pentru trupele germane, iar mai apoi sovietice. Construcția deține două turnuri Krupp asemenea măiestriei celor din Constantinopol. Din cauza faptului că a fost reconstruit nu mai aduce cu Vechiul Palat, dar reflectă stilul în care erau construite palatele comune.

  • De ce merită să vizităm

Sălile care atrag admirația și interesul sunt: „Sala gotică”, unde se poate admira mozaicul (grifoni, acvile bicefale și lei), „Sala Voievozilor” fiind expuse medalioanele, portretele domnilor Moldovei și ale regilor României și  „Sala Henri Coandă”.

În prezent, Palatul este sediul  Complexului Muzeal Național „Moldova” în cadrul căruia funcționează patru muzee de renume: Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975).

Palatul este un obiectiv turistic neocolit de nimeni care ajunge în capitala Moldovei, atrăgând mii de vizitatori în fiecare an.

  • Știați că…

La faima Palatului Culturii a contribuit și ceasul  din turnul cladirii, cele trei cadrane fiind decorate cu mici vitralii, reprezentand cele 12 zodii?

Mindirigiu Andra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *