Vatra Dornei
„Perla Bucovinei” după cum mai este și numită Vatra Dornei este o stațiune din Suceva, dar și un obiectiv turistic foarte cunoscut pentru apele termale, alpinism și pentru traseele montane din zonă. Este situată la o altitudine de 802 m în Depresiune Dornelor din Carpații Orientali. Orașul-stațiune este înconjurat de munți împăduriți: Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Rodnei, Obcina Mestecăniș.
De ce merită să vizităm
Peisajele care înconjoară zona sunt de-a dreptul fermecătoare conferând un cadru agreabil diverselor forme de turism. Se practică în mod special alpinismul și sporturile de iarnă, dar în același timp este și o importantă stațiune balneară. Turiștilor le stau la dispoziție cinci pârtii dedicate practicării sporturilor de iarnă.
Parcul natural din centrul stațiunii este renumit pentru veverițele sale, precum și cazinoul. În oraș, dintre cele mai interesante atracții turistice sunt cele două muzee: Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică, respectiv Muzeul Etnografic găzduit în clădirea primăriei. Centrul de desfășurare a majorității activităților culturale din municipiul Vatra Dornei este Casa de Cultură „Platon Pardău”.
Pentru explorarea împrejurimilor este pus la dispoziție telescaunul care acoperă distanța dintre oraș și Dealul Negru și se poate pleca în excursii la Poiana Negrii și Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.
La Vatra Dornei se desfășoară periodic Festivalul „Porniți Plugul Feți Frumoși” (festival de datini și obiceiuri de iarnă organizat anual în perioada dinaintea Anului Nou) și „Serbările Zăpezii” (o serie de concerte și concursuri sportive de iarnă, organizate anual sub acest nume, la baza pârtiei „Parc”).
Zona mai este renumită și pentru turismul religios și cunoașterii tradițiilor populare. Cele mai reprezentative monumente ale Moldovei medievale sunt concentrate în Bucovina. Cinci dintre mănăstirile din nordul țării sunt adevarate capodopere de artă a Romaniei. Arhitectura specifică și pictura exterioară sunt impresionante la Voroneț, Humor, Moldovița, Sucevița si Putna.
Știați că…
- Numele localiății Dorna se leagă, conform unei legende, de o poveste tragică de dragoste? Întemeietorul Dragoș Vodă care s-ar fi îndrăgostit de păstorița localnică Dorina o ucide din greșeală și, în amintirea ei, decide ca apa lângă care s-a petrecut drama să poarte numele ei.
- În anul 1775, Dorna intră sub stăpânire austriacă, împreună cu restul Bucovinei, iar locuitorii din Dorna devin iobagi ai domeniului împărătesc Câmpulung?
- În forma lor primară, băile se făceau cu apă scoasă de bolnavi din fântâna Izvorului Ioan, situată la numai 200 de pași de drumul împărătesc și chiar la domiciliul bolnavilor?