Mănăstirea Dealu

Manastirea Dealu Mănăstiri

Mănăstirea Dealu

Situată pe un deal din apropierea orașului Târgoviște, Mănăstirea Dealu reprezintă una dintre cele importante și impresionante structuri arhitectonice ale României. În ciuda multelor încercări la care acest lăcaș a fost supus odată cu trecerea vremurilor, el rămâne una dintre cele mai vechi ctitorii domnești, având, bineînțeles, un loc semnificativ în cadrul destinațiilor turistice spirituale de pe teritoriul țării noastre.

Prima atestare a Mănăstirii Dealu a apărut în anul 1431, aceasta fiind construită, la momentul respectiv, cel mai probabil de către Mihai Viteazul. Cu toate acestea, Radu cel Mare este cel care va primi denumirea de „ctitor” în anul 1500, iar construcția ansamblului monahal este consemnată a fi avut loc între 1510 și 1512.

După moartea lui Mihai Viteazul la 1601, mănăstirea a fost parțial distrusă, iar secolele următoare i-au adus și mai multe daune. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în locul acesteia a fost creat un lagăr al prizonierilor turci, iar la începutul secolului următor s-a înființat Liceul Militar „Nicolae Filipcescu”. După refacerea și restaurarea mănăstirii din anul 1958, ea a reprezenta o casă de odihnă pentru preoții și călugării în vârstă până în anul 1986. În prezent, Mănăstirea Dealu reprezintă o mănăstire de maici, parte a Arhiepiscopiei Târgoviștei.

În centrul ansamblului actual, poate fi observată Biserica „Sfântul Nicolae”, singura componentă din cadrul mănăstirii care a rezistat încă din secolul al XV-lea. Pronaosul acestei biserici este considerat unul dintre cele mai mari spații funerare din țară, acolo aflându-se osemintele lu Vlad Dracul, Radu cel Mare, Mihai Viteazul (doar capul acestuia) și mulți alți domnitori și fețe bisericești. În schimb, pictura care îmbodobește această biserică cu un trecut atât de încărcat a fost refăcută în anul 1985.

Sursă foto: wikipedia.org

turistico

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *