Monumentul „Calvarul Aiudului”

monumentul calvarul aiudului Monumente istorice

Monumentul „Calvarul Aiudului”

Monumentul „Calvarul Aiudului” este, cu siguranță, unul dintre acele locuri care – prin încărcătura spirituală pe care au dobândit-o – reușesc să miște ceva în ființa ta. Aflat la marginea orașului Aiud, acesta reprezintă un monument ridicat spre pomenirea deținuților politici din perioada comunistă.

Scurt istoric

În încercarea de a nu da uitării această filă tristă, dar importantă, a istoriei românești, Asociația Foștilor Deținuți Politici au hotărât să ridice un monument care să încununeze Râpa Robilor, acolo unde deținuții politici care mureau fuseseră, pur și simplu, aruncați. Proiectat de către arhitectul Anghel Marcu împreună cu alți câțiva colaboratori, Calvarul Aiudului a fost construit între 1992 și 1999, sfințindu-se în anul 2000.

Începând cu anul 2004, la inițiativa preotului Iustin Pârvu, monumentul a devenit și schit, purtând hramul Înălțării Sfintei Cruci.

 

De ce merită vizitat

Acest monument își capătă valoarea de obiectiv turistic tocmai prin atipicitatea lui. Pereții poartă, în loc de icoane și picturi, sute de nume ale oamenilor ce au căzut pradă regimului. Un nivel mai jos, se află osuarul, acolo unde sunt expuse câteva din moaștele care s-au descoperit acolo și o icoană a Maicii Domnului.

Vizitarea unui astfel de loc te poate cutremura, căci este ca o rană vie a poporului nostru. Așadar, dacă îți propui să descoperi măcar o parte din ceea ce înseamnă forța spiritualității românești, Calvarul Aiudului este un monument istoric pe care trebuie să îl iei în considerare.

Semna,

Diana Maria Armanu

Sursă foto: www.fericiticeiprigoniti.net

turistico

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *