Mănăstirea Zamca
Edificiu religios, Mănăstirea Zamca, construcție care datează din anul 1606 și ridicată la venirea armenilor refugiați în Moldova. Este un complex medieval fortificat cu rol de mănăstire armeană, o lungă perioadă de timp fiind și sediul episcopiei armene.
Fiind ridicată pe un platou din partea de vest a orașului Suceava, aceasta ocupă o poziție strategică. Legenda construirii mănăstirii afirmă că numele inițial al mănăstirii a fost Sfântul Oxent (Auxentie). Mănăstirea a fost denumită de localnici prin termenul polon Zamek (fortificație, loc întărit).
Arhitectura exterioară este de mare simplitate, iar ansamblul arhitectural este format din trei clădiri: biserica principală „Sf. Auxentie”, turnul-clopotniță de pe latura de est cu o înălțime de 26 metri și o clădire cu paraclis la etaj pe latura de vest, unde se află intrarea în incinta mănăstirii. Mănăstirea a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava în anul 2004 și cuprinde șapte obiective turistice:
- Biserica „Sf. Auxentie” – datând din anul 1551;
- Paraclisul „Sf. Grigore” – aflat în turnul clopotniță, datând din anul 1606 Paraclisul „Sf. Maria” – datând din secolul al XVII-lea;
- Chiliile – datând din secolul al XIX-lea;
- Zidul de incintă – datând din secolul al XVII-lea;
- Turnul-clopotniță – datând din anul 1606;
- Fortificația de pământ – datând din anul 1691.
Sursă foto: wikipedia.org