Muzeul Oului

Muzeul Oului Muzee

Muzeul Oului

Muzeul Oului din Vama-Bucovina este unicul și cel mai mare muzeu de acest gen din România, reunind peste 7000 de ouă, atât din Bucovina, cât și din multe alte colțuri ale lumii. Încondeierea ouălor este o tradiție veche românească care se defășoară în special în perioada sărbătorilor pascale, iar colecția îi aparținei d-nei Letiția Or

Muzeul Oului

șvischi care este chiar ea un artist artizanal și creator a multor exponate care se regăsesc în muzeu. Aceasta este recunoscută la nivel național și internațional deoarece a reprezentat România în cadrul mai multor târguri, expoziții, concursuri internaționale, colaborând cu numeroase m

uzee și instituții de cultură din țară și străinătate.

 

De ce merită să vizităm

Din cele 7000 de ouă, aproximativ 3500 de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici și stiluri diferite provin din 82 de țări acoperind cele 5 continente ale lumi. Ouăle din muzeu sunt aranjate în trei încăperi cuprinzând 45 de vitrine și fiind structurate pe diferite secțiuni: ouă bucovinene, ouă din alte zone ale României, colecţia internaţională ( ouă tradiţionale din 82 de ţări ale lumii), creaţii ale artiştilor de diferite naţionalităţi aranjate pe teme (ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicaţii), creaţiile artistei Letiţia Orşivschi, ouă diverse (ouă din porţelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră).

Colecția cuprinde și ouă rare precum cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă, fazan, păun, raţă, gâscă, curcă, struţ.

 

 

În cadrul colecției se gasesc ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă ,,potcovite” din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă ,,zgâriate” din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia și multe altele.

Tot în această secţiune se mai pot descoperi ouă din porţelan fin, precum cel de Meissen, Sevres, Rosenthal, Bavaria, Reuter din Germania, de Kutahya şi Iznik din Turcia, porţelan japonez de Satsuma, porţelan olandez de Delft, porţelan englezesc de Jasper, dar şi ouă lucrate în tehnica Cloisonee.

Știați că…

  • Printre exponatele bucovinene, un loc special îl ocupă ouăle moştenite de la bunici şi străbunici, cu o vechime între 50 şi 100 de ani?
  • În cadrul colecției se pot admira un ou de emu din Australia cu o vechime de peste 120 de ani, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual?
  • Aici veți întâlni un ou ce are aplicate peste 2500 de fire de păr împletite, un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, ouă transformate în suporturi de parfum sau în casete de bijuterii, versiuni ale vestitelor ouă Faberge, ouă pe care sunt reproduse picturi celebre sau pe care sunt pictate clădiri, palate şi castele cunoscute?
  • Instrumentul de lucru folosit pentru încondeierea ouălor se numește chușiță?
Cristei Iuliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *