Castelul Peleș
Dacă facem referire la obiectivele turistice din România, nu putem să nu aducem în discuție și Castelul Peleș, cunoscut în întreaga Europa pentru frumusețea sa. Acesta este situat pe valea pârâului Peleș, în Sinaia, și este cea mai cunoscută reședință regală din România, în prezent având rolul de muzeu național.
Scurt istoric
Castelul Peleș a fost construit din dorința regelui Carol I al României începând cu anul 1873 și a fost inaugurat în mod oficial zece ani mai târziu, devenind astfel unul dintre cele mai importante monumente de acest tip din Europa secolului al XIX-lea. Pe lângă palatul propriu-zis, s-au mai construit și Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot, Peleșul căpătând forma actuală abia în anul 1914.
În timpul monarhiei, Castelul Peleș a căpătat o importanță deosebită pentru istoria țării noastre. Având rolul de reședință de vară a familiei regale, regele Carol I și regina Elisabeta petreceau aproximativ 6 luni din an la Sinaia. Aici s-a născut Carol al II-lea în 1893 și fiul acestuia din urmă, Mihai I, în 1921. De asemenea, castelul a găzduit întruniri politice importante, cum ar fi Consiliile de Coroană din 1914 prin care s-a hotărât neutralitatea României în cadrul Primului Război Mondial.
De ce merită vizitat
Peleșul este considerat al doilea cel mai important obiectiv turistic din România, după Castelul Bran, atrâgând mii de oameni în fiecare an. Din cele 160 de camere ale palatului, partea de muzeu include 100 de camere, aproximativ 70 fiind deschise publicului. Astfel, puteți admira Holul de Onoare, Biblioteca regală, Sălile de arme, Sala de muzică, sala Florentină sau chiar Apartamentul Imperial. Alte săli importante sunt Cabinetul de lucru, Sufrageria, Dormitorul regal și Sala de Consilii.
Știați că…
- Înainte ca regele Carol I să hotărască construirea palatului, Sinaia purta denumirea de Podul Neagului: abia în anul 1874, la inițiativa suveranului, comuna a primit numele actual.
- Peleșul este primul castel din Europa complet electrificat: Castelul Peleș a beneficiat de curent electric și încălzire încă de la inaugurarea sa, iar în anul 1897 a fost construită și Uzina electrică proprie pe malul pârâului Peleș.