Jurnal de călător – Grădina Zoologică din Bârlad
Sătulă de monotonia orașului, am hotărât într-o zi toridă de august să adaug la cutia cu amintiri o nouă experiență. După un drum de aproximativ 2 ore, am ajuns în fața Grădinii Publice din Bârlad. Cum am ajuns tocmai aici? Evident, la recomandarea unei prietene. Deși eram sceptică și cu ceva preconcepții (până la urmă cu ce mă poate impresiona o grădină zoologică din Bârlad?!), totul s-a dovedit a fi exact contrariul, iar astăzi am să vă povestesc de ce.
Prima informație care m-a intrigat și convins în același timp să o vizitez în cele din urmă a fost importanța obiectivului în zonă: este cea mai mare grădină zoologică din regiunea Moldovei. Localizat chiar la stradă, în zona nordică a oraşului, în prelungirea Grădinii Publice, parcul zoologic mi-a reamintit de entuziasmul copilăresc. Curiozitate, bucurie, un cumul de sentimente m-au încercat până am ajuns la destinație. De la intrare se observă varietatea de păsări, peşti şi mamifere exotice, fapt care m-a trimis cu gândul imediat la pădurile amazoniene. Parcă tot ce văzusem în documentare, filme și poze devenea acum realitate.
Înființată în 1959, iniţial a fost adăpost pentru un urs închis într-o cuşcă. La acea vreme era cu totul special să poţi vedea o fiară sălbatică atât de aproape, iar curiozitatea oamenilor a contribuit la dezvoltarea proiectului. În primii 10 ani de la înfiinţare au fost făcute cele mai multe achiziţii. Acum pot fi văzute 36 de specii de păsări, peşti şi mamifere, însumând câteva sute de exemplare. Punctele de atracţie le reprezintă felinele exotice, fiecare dintre ele fiind botezate de îngrijitori cu nume inspirate din filme: tigrul Sandocan, leoaicele Shiba şi Shila, leul Isac. Maimuţa „Ciociolina” are parte de mulţi admiratori, atât în rândul partenerilor de ţarc, cât şi al vizitatorilor. Mai pot fi văzute şi alte animale: lupi, vulpi, nutrii, urşi, lopătari, lama, zimbri etc. Sunt şi specii de păsări interesante, de la fazani, lebede şi păuni, până la porumbei, canari, peruşi şi papagali. Maimuța cu fundul roșu pot spune că a fost cu adevărat impresionantă, dar în același timp și cel mai amuzant mamifer pe care îl văzusem până atunci.
Plăcut surprinzătoare a fost și întinderea acestei Grădini Zoologice. Vegetația abundentă, cât și țarcurile bine proporționate pentru dimensiunea fiecărui mamifer, denotă atenția ce li se acordă acestora. Îmbucurător pentru mine a fost și faptul că tigrii pot fi observați în mediul lor natural datorită spațiului mare care li se oferă.
Ca și obiectiv turistic este perfect pentru a-ți petrece timpul alături de familie. Și după cum spune și zicala, prima părere contează, recomand și cu siguranță eu una mă voi reîntoarce cu drag!
Semnat,
Claudia Andreea Călin