Mănăstirea Nicula

manastirea Nicula Mănăstiri

Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai importante obiective turistice și spirituale ale Transilvaniei. Aceasta este situată la câțiva kilometri de orașul Gherla, în comuna Nicula din județul Cluj și atrage anual mii de oameni, datorită Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul, făcătoare de minuni.

 

Scurt istoric

manastirea NiculaPrimele pagini din istoria lăcașului au fost scrise începând cu secolul al XIV-lea, când pustnicul Nicolae s-a adăpostit în pădurea care, ulterior, a împrumutat numele și l-a transmis mai departe și satului și mănăstirii. Primele dovezi ale existenței unei biserici de lemn la Nicula apar în anul 1552, ea fiind renovată la începutul secolului al XVIII-lea. Biserica a fost, însă, distrusă de un incendiu în anul 1973, motiv pentru care a fost înlocuită cu o altă bisericuță de lemn, strămutată din satul Năsal-Fânațe.

Biserica de zid a fost construită în schimb la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, ca urmare a numărului mare de pelerini ce veneau la Icoana Maicii Domnului. Începând cu anul 2001, la Nicula a început construirea unei alte biserici, alături de o Casă de Creație și Clopotniță.

 

          De ce merită vizitat

manastirea NiculaCu siguranță, unul dintre cele mai importante motive pentru care ai putea hotărî să vizitezi această mănăstire este legat de Icoana făcătoare de minuni. Dar există și alte motive care te-ar putea convinge: de exemplu, în cadrul mănăstirii s-a constituit, începând cu anul 1973, un muzeu care surprinde o imagine clară a artei românești din cele mai vechi timpuri.

 

Știați că…

  • Mănăstirea Nicula a fost primul loc din țară unde se putea învăța pictura pe sticlă? Această îndeletnicire a apărut după ce Icoana făcătoare de minuni a lăcrimat, în mod continuu, pentru trei săptămâni și este păstrată și în ziua de astăzi.
  • Cu ocazia hramului mănăstirii, mii de pelerini fac de trei ori înconjurul bisericii vechi, în genunchi?
  • Mănăstirea Nicula este una dintre singurele două mănăstiri care păstrează icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în dreptul ușilor împărătești? Cea de-a doua mănăstire este cea de la Moisei, din Bistrița Năsăud. Icoana este susținută cu ajutorul unor scripeți, aceasta fiind ridicată în timpul slujbelor în centrul iconostasului. În rest, ea este coborâtă pentru ca vizitatorii să o poată admira și să i se poată închina.
Cristei Iuliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *