România, un guru al mâncărurilor tradiționale

Mâncare tradițională din Dobrogea Locații de vizitat

România, un guru al mâncărurilor tradiționale

Dacă românul nu s-a născut gurmand, sigur a devenit după prima vizită la bunici. Cu fiecare farfurie plină de istorie din fiecare colț al țării, apetitul lui pentru a descoperi în amănunt tainele bucătăriei tradiționale românești, a crescut din ce în ce mai mult, transformându-se într-o adevărată pasiune. Acea pasiune culinară, pasiunea pentru gusturi îmbinate armonios și tradiții.

Mâncăruri tradiționale

Pentru cei care nu au fost binecuvântați cu bunici la sat și vor să fie pe linie tradițională, Turistico prezintă care sunt mâncărurile pe care trebuie să le deguști atunci când ajungi în Dobrogea.

 

Preparate pentru toate gusturile

În toate rețetele autentice din Dobrogea se resimt din plin influențele celor 11 etnii care au convețuit de-a lungul timpului în această regiune istorică a României. Marea Neagră, Delta Dunării, clima, fauna, dar mai ales oamenii care au trecut pe acest tărâm, și-au lăsat amprenta în farfuriile și ceaunele dobrogenilor.

Peștele conduce detașat în topul preparatelor preferate de dobrogeni. În funcție de tipul de pește și momentul zilei în care este servit, localnicii pot prepara cel puțin zece variante de servire pentru orice preparat. Nu le vom dezvălui pe toate aici, însă vă putem spune că Saramura de plătică, Malasolca și Bocanetele din Dobrogea de Nord trebuie cu siguranță încercate.

 

Malasolca

malasolca

Considerată drept mâncarea pescarului profesionist, a celui care petrece mult timp pe baltă, Malasolca este o fiertură de pește uscat și sărat, de preferat știuca. Curățat și fiert, pus alături de câțiva cartofi, peștele se servește cu mujdei de usturoi și un vin bun. Unele voci răutăcioase vă vor spune că Malasolca este mâncarea leneșului, dar vă las pe voi să vă convingeți dacă este adevărat sau nu. Și pentru că de Malasolca sigur n-au auzit decât cei care au trecut prin Deltă, îți recomandăm o excursie de vis pe malurile Dunării unde poți degusta cele mai gustoase preparate din peste, inclusiv acest preparat savuros.

 

Saramura de plătică

Saramura de platică

Obiceiul de a savura o saramură de pește, din vremea când usturoiul verde era vedeta pieței este legat de sute de ani, de pasiunea venită din copilărie de a ține undița în mână. Eviscerat și curățat de solzi, saramura de plătică coaptă bine pe grătar şi aromată cu ciuşcă şi usturoi verde face ca toate papilele tale gustative sa danseze de bucurie. Roșiile și ardeiul verde pe care le așezăm lângă pește, le șifonăm ușor cu furculița pentru a da mai multă culoare și gust. Cât timp saramura se maturizează, învârtim o mămăligă mai mult sau mai puţin vârtoasă, după dorinţă. Dacă există un preparat care are același gust indiferent de anotimp, cu siguranță acela este saramura de plătică cu usturoi verde!

Bocanetele din Dobrogea de Nord

Bocanetele din Dobrogea de Nord Gustoase și preparate după o rețetă transmisă din generație în generație, Bocanetele din Dobrogea de Nord sunt niște plăcinte cu foi ceva mai groase decât cele folosite la plăcinta dobrogeană, umplute cu urdă de oi. Amintind adesea de copilărie, Bocanetele din Dobrogea de Nord sunt iubite deopotrivă de adulți și copii. Aromate și delicioase, aceste plăcinte reprezintă desertul ideal pentru a vă încânta oaspeții așezați la masă.

Cu grijă și multă măiestrie, ingredientele sunt transformate în feluri de mâncare care mai de care mai gustoase. Dacă vreți să aflați mai multe despre secretele acestor zone, accesați: http://www.turistico.ro/.

 

Cristei Iuliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *