Mănăstirea Mraconia, locașul de cult de pe Cazanele Dunării

Mănăstiri

Mănăstirea Mraconia, locașul de cult de pe Cazanele Dunării

Mănăstirea Mraconia face parte din cele mai impresionante locașuri de cult din România. Acest lucru se datorează amplasării sale pe cel mai frumos defileu al Dunării, în Cazanele Dunării.

De asemenea, mănăstirea este considerată a fi o certitudine a faptului că Dumnezeu există – primejdiile prin care a trecut nu i-au știrbit din autenticitate și din puterea de a împărtăși lumină în rândul vizitatorilor săi.

Scurt istoric

Atestată documentar de la 1543, Mănăstirea Mraconia a fost cunoscută și ca Mănăstirea din Valea Dunării sau de la Ogradena Veche (o comună învecinată). Aceasta a fost distrusă în perioada războiului ruso-austro-turc (1787 – 1792), refăcută şi demolată ulterior de către regimul comunist, în anul 1967. Astfel, ruinele sale au fost inundate de apele Dunării.

În anul 1995, se decide reînființarea „Mănăstirii de sub ape, Mraconia”, urmând ca lucrările să fie finalizate în anul 2000.

De ce merită vizitată

„Născută şi ucisă de mai multe ori, mănăstirea se înfăţişează astăzi, de dincolo de moarte, ca o certitudine a credinţei, nădejde a Învierii şi temelie a dragostei” – Acestea sunt cuvintele cu care sunt întâmpinați credincioșii la intrarea în biserică. Primejdiile la care a fost supusă atestă faptul că drumul nostru va duce întotdeauna spre lumină, indiferent de obstacolele care ne ies în cale.

Turiștii vizitează mănăstirea pentru a căpăta acele momente prețioase de liniște, pentru a se reculege, dar și pentru a elimina energiile negative din mintea și sufletul lor.

Pe lângă istoria impresionantă ce se ascunde în spatele său, Mănăstirea Mraconia reușește să impesioneze și prin peisajul uimitor pe care ni-l oferă. Acesta înrămează esența vieții noastre, constituită din spiritualitate, dragoste și liniște.

Biserica este construită din zid de cărămidă, sub formă de cruce. Din veche mănăstire, ale cărei ruine se află sub apele Dunării, se mai păstrează doar ușile împărătești și o candelă, ce pot fi vizualizate în muzeul parohial de la Eșelnița.

Știați că…

  • … a fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre?
  • … cuvântul „mraconia” semnifică „loc ascuns” sau „apă întunecată” în limba slavonă?
  • … începând din anul 2008, mănăstirea este una de maici?

 

Mindirigiu Andra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *