Parcul Național Călimani

parcul național călimani Ecoturism

Parcul Național Călimani

Parcul Național Călimani este o arie protejată de interes național situat în partea central-nordică a României, pe teritoriul  județelor: Mureș, Suceava, Harghita și Bistrița-Năsăud. Parcul reprezintă o zonă montană cu diferite forme de relief de la văi, chei, abrupturi stâncoase până la vârfuri (Pietrosul Călimaului – 2100 m). Dar și diversificate forme de habitate: păduri, pajiști montane bogate în specii, tufărișuri cu specii subarctice de Salix, vegetație herbacee de pe malurile râurilor montane adăpostind o gamă diversă de floră și faună specifică Orientalilor.

Parcul Național Călimani cu o suprafață totală de 24.566 ha, are în componență rezervații naturale precum: Doisprezece Apostoli (cu Poteca tematică 12 Apostoli), Jnepenișul cu Pinus cembra – Călimani și Lacul Iezer și se suprapune ariei de preotecție specială avifaunistică Munții Călimani.

Alte obiective turistice:

  • Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Răstolița, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric;
  • Biserica de lemn din Răstolița;
  • Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Poiana Stampei, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric;
  • Biserica de lemn din Bilbor construită între anii 1795-1797;
  • Mănăstirea de călugări de la Toplița ctitorită în anul 1924 de către Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române;
  • Moara de lemn din satul Șaru Dornei, construcție 1890, monument istoric;
  • Casa Gavril Candrea din Dorna Candrenilor, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric;
  • Ariile naturale: Defileul Deda – Toplița, Codrul secular Giumalău, Cheile Zugrenilor, Piatra Țibăului, Rezervația Bila-Lala, Obcina Feredeului (sit SPA), Cascada de apă termală Toplița, Pârâul Dobreanului, Stâncile Tătarului, Munții Călimani, Tăul Zânelor, Valea Repedea, Cheile Bistriței Ardelene.

Semnat,

Georgiana Curcă

Sursa foto: http://www.bistritaturistica.ro

turistico

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *